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Dr. Poblete-Valderrama, Felipe
Research Outputs
Association of self-reported walking speed with markers of adiposity and cardiovascular risk in Chile
2020, Dr. Garrido-MĆ©ndez, Alex, Dr. Matus-Castillo, Carlos, Dr. Poblete-Valderrama, Felipe, Dra. Troncoso-Pantoja, Claudia, Dr. VillagrĆ”n-Orellana, Marcelo, VĆ”squez-Gómez, Jaime, Rosa-BeltrĆ”n, Ana, Cigarroa-Cuevas, Igor, Lasserre-Laso, Nicole, Ćlvarez, Cristian, DĆaz-MartĆnez, Ximena, Salas-Bravo, Carlos, MartĆnez-Sanguinetti, MarĆa, Leiva-OrdoƱez, Ana, Petermann-Rocha, Fanny, Celis-Morales, Carlos
Background: Walking speed is a strong predictor of non-communicable diseases and mortality. Aim: To investigate the association of self-reported walking pace with adiposity, metabolic and cardiovascular markers in the Chilean population. Material and Methods: Analysis of data from 5,077 participants of the 2009-2010 National Health Survey (ENS 2009-2010). Walking speed was self-reported as average or slow pace. Body mass index (BMI), waist circumference (WC), blood pressure, blood glucose, glycosylated hemoglobin and lipid profile were the outcome. Results: In Chile, 11% (95% confidence intervals [CI]: 10.0; 12.7) of the population reported a slow walking pace. Compared with average walking people, those reporting a slow pace had a higher body weight (difference (ā) 5.65 kg [95% CI: 3.22; 8.09], p < 0.01), BMI (D 2.48 kg/m 2 [95% CI: 1.53; 3.44], p < 0.01), WC (D 6.23 cm [95% CI: 4.12; 8.34], p < 0.01), serum triglycerides (D 30,9 mg/dl [95% CI: 5,31; 57,5], p = 0.018), and lower HDL cholesterol (D -2.32 mg/dl [95% CI: -4,24; -0,34], p = 0.022). Those reporting a slow pace had also a higher odd of being obese (odds ratio (OR): 2.46 [95% CI: 1.82; 3.33], p < 0.01), being diabetic (OR: 1.54 [95% CI: 1.02; 2.40], p = 0.018) and having metabolic syndrome (OR: 2.03 [95% CI: 1.30; 3.18], p = 0.002). Conclusions: In Chilean adults, slow walking pace is associated with and unfavorable adiposity and lipid profile, including a higher probability of being obese, diabetic and having metabolic syndrome.
Factores protectores de salud en estudiantes universitarios de carreras de educación
2020, Dr. Poblete-Valderrama, Felipe, Zapata-Lamana, Rafael, Cigarroa-Cuevas, Igor, Reyes-Molina, Daniel, Cornejo-Amestica, Miguel, Capdevilla OrtĆs, Lluis
La presente investigación tuvo por objetivo caracterizar los factores protectores de salud en estudiantes universitarios. El trabajo posee un enfoque cuantitativo descriptivo transversal. Se estudió una muestra de 99 estudiantes de educación en una universidad Chilena. Se evaluó el IMC, glicemia basal y presión arterial. Se analizó el consumo de frutas y verduras, alcohol, tabaco y nivel de actividad fĆsica. Los resultados arrojan que el 50,5% de los estudiantes tuvo valores de IMC superiores a 25, el 71,7% presentó glicemia sobre la normal, el 94,9% un bajo consumo de frutas y verduras (2,0 ±0,2) y el 77,8% presentó sedentarismo. Por lo que se puede concluir que la presión arterial y el consumo de alcohol se presentaron como factores protectores de salud. La glicemia y el consumo de frutas y verduras como factores de riesgo. El IMC y la actividad fĆsica se presentaron como factores protectores sólo en los hombres.